Gebruik je slaap om creatiever te worden

Slaap is een belangrijk onderdeel van creativiteit. Om creativiteit te stimuleren moet je namelijk uitgerust zijn. Maar wist je dat je jouw slaapcyclus ook kan gebruiken om (creatieve) oplossingen te bedenken? Samen met neurowetenschapper en slaapexpert dr. Els van der Helm vertellen we hier meer over en geven we je tips om hier direct zelf mee aan de slag te gaan.

 

Creativiteit en slaap

Ergens een nachtje over slapen

Er zijn verschillende manieren om slaap te gebruiken om creatiever te worden. Bij weinig slaap ben je minder creatief, minder flexibel en val je in oude patronen. Als je creatief wil zijn, moet je juist vernieuwend denken en flexibel zijn. We bedoelen dan niet alleen de kunstzinnige vorm van creativiteit maar het oplossen van een probleem vraagt ook om creativiteit. En daarvoor moet je uitgerust zijn. Als je bezig bent met een bepaald probleem voordat je gaat slapen, kom je vaak na het slapen tot een betere oplossing voor dit probleem. Oftewel, ergens een nachtje over slapen.

 

De magie van de REM slaap

De REM slaap is erg belangrijk bij dit proces, en tijdens REM slaap dromen we het meest intensief. Tijdens de andere fases van slaap wordt vastgelegd wat je allemaal geleerd hebt. Vervolgens ga je tijdens de REM slaap deze geleerde informatie combineren met wat je al eerder geleerd hebben. Je gaat dus bepaalde zaken met elkaar associëren. Dit zie je ook terug in je dromen. Doordat tijdens de REM slaap de visuele cortex heel actief is, zijn je dromen heel erg visueel en emotioneel. Het deel van de hersenen dat normaal een logische reden zoekt, staat tijdens je REM slaap uit. Daarom vraag je je tijdens deze dromen niet af of het wel kan wat we dromen. Dit stimuleert weer de creativiteit.

 

Dromen inzetten voor creativiteit

Bij het stimuleren van creativiteit staan jouw dromen dus centraal. Maar hoe kun je jouw dromen gebruiken? Hierbij een aantal (makkelijke) tips zodat jij er zelf direct mee aan de slag kan gaan en kan zorgen dat je REM slaap lang en goed genoeg is.

1. Zet niet al te vroeg een wekker. Je hebt namelijk meer REM slaap in de tweede helft van de nacht. Daarnaast is het goed om zoveel mogelijk natuurlijk wakker te worden zonder wekker.

2. Let op je alcoholgebruik. Alcohol onderdrukt namelijk de REM slaap.

3. Het is belangrijk om dromen te herinneren. Dit kun je trainen door een droomdagboek bijhouden. Zo kun je meteen als je wakker wordt opschrijven wat je hebt gedroomd, voordat je iets anders gaat doen.

4. Visualeer voordat je gaat slapen het probleem waar je mee zit. Vat het probleem samen en blijf dit herhalen. Je moet erin geloven dat je in jouw slaap komt met een oplossing. Je moet jezelf overtuigen dat je een oplossing vindt. Dit heet ook wel ‘dream incubation’.

5. Tot slot: geef niet op na één nacht. Je moet dit trainen. Vaak merk je na één week wel al verschil.

 

Gebruik de ‘hypnagogic state’

Naast bovenstaande tips is er nog een andere methode om slaap te gebruiken om problemen op te lossen. Maak gebruik van het moment dat je in slaap valt; de transitie van wakker naar lichte slaap, ook wel de ‘hypnagogic state’. We zien dat mensen in die fase extra creatief zijn. Zorg dat je weer wakker wordt (door bijvoorbeeld iets in je hand te houden wat valt zodra je in slaapt valt) en schrijf meteen op wat je op dat moment zag of dacht. Uit onderzoek blijkt dat personen na één minuut in deze lichte slaap beter in staat zijn om problemen op te lossen.

 

Ga aan de slag met bovenstaande tips en kijk wat het beste voor jou werkt. Zo kun jij jouw slaap nog beter benutten en inzetten voor wat extra creativiteit.